Svenska kristna är naiva

Man kan tycka vad man vill om fanatiska muslimer eller den fanatiska högerkristnafalangen i USA. Men ärliga är dom iallafall. Dom vågar tro på det som står i deras respektive heliga skrift. Visserligen helt uppåt väggarna, men det är genuint och ärligt. Står det att abort är fel - ja då tycker dom det. Står det att homosexualitet är fel - så tycker dom det. Och så vidare.

Kristna i USA har flyttat fram sina positioner rejält senaste åren. Det är en ny rättegång om Intelligent Designs rätt att läras ut i skolorna som vetenskap titt som tätt. Lika ofta försöker diverse "boards of education" införa nya läroplaner där ID ingår som en del av den biologiska undervisning. Personer som Kent Hovind, Michael Behe och andra pratar vidare om deras motstånd till evolutionen och berömmet till ID hur mycket vetenskapliga bevis dom än får emot sig. Det är dumt, men det är ärligt. Dom kan helt enkelt inte tänka sig annat än en skapelse än den som beskrivs i bibeln.

Att kristna är emot evolutionen är inte konstigt. Det spelar ingen roll att det finns tonvis med bevis för teorin och inte ett enda för deras egen teori. Det är faktiskt en av dom mest välbevisade teorierna som existerar idag. Trots detta är det evolutionen av alla vetenskapliga områden kristna har riktat in sig på. Varför? Jo, för att den kan skaka hela kristendomens grund. Om skapelsen inte gick till som gud berättar. Vad mer är inte som gud berättar? Och om gud inte är nödvändig för att skapa allt detta. Behöver man då slänga in gud som orsak? Behövs då gud överhuvudtaget till annat än social gemenskap? Gud som ursäkt till att umgås, ta en fika och filosofera om djupa frågor. Det är ju det gud kommit att bli i Sverige, men mer om det senare.

Vad kan då vi som har en väldsuppfattning där ens tro ska grundas i proportion till hur bevisläget ser ut göra? Ska vi övertyga dom genom att presentera ännu en studie? Ta fram ännu en övergångsfossil? Ge dom ännu mer information om hur välgrundad evolutionen är? Nej, nej, nej. Det är helt fel väg. För en kristen spelar det ingen roll om evolutionen är den som har mest stöd i vetenskapen. Det är inte det som är poängen för dom. Motstånden mot evolutionen bygger på en kristen uppfattning om vad evolution leder till. Det kan sammanfattas såhär:

1) Evolutionen är skapad av Satan.
2) Om evolutionen är sann finns inte Gud
3) Om Gud inte finns så finns inget rättesnöre.
4) Om rättesnöre från skapare saknas finns inte moral
5) Om moral inte finns så är allt tillåtet
6) Om allt är tillåtet kommer saker som droger, våld, mord, abort, homosexualitet osv explodera.

Vad vill jag då säga? Jo, att om man tror att evolutionen är grunden för alla dessa dåliga saker. Kommer man då verkligen byta åsikt och gå emot sin tro bara för att den är "sann"? Nej, självklart inte. Istället är medicinen, enligt mig, att sprida vad vetenskap handlar om till gemene man. Vetenskapen är urbota dåligt på att sprida sina resultat till allmänheten. Hur många här vet till exempel att man för par år sedan hittade den gen i genomet som är gemensam mellan människan och våra tre närmaste primater? Alla övriga har 48 kromosomer. VI har 46. Någonstans har två försvunnit. Det är den länken, fusionen, som vetenskapen hittat. Dom vet när det skedde, var i genomet det skedde och hur det skedde. Hur många visste detta, räck upp en hand.

I Sverige är dom flesta troende ganska välutbildade och kunniga. Dom vet också att delar av bibeln är horribla, felaktiga och rent trams. Man skulle tro att dom då skulle dra slutsatsen att kristendomen kanske inte är religionen för mig. Det borde vara den logiska slutsatsen. Men så agerar dom inte. Det dom gör är att dom väljer ut vilka delar av kristendomen man ska tro på. Man omtolkar hela kristendomen till att betyda något man kan acceptera. Självklart vet många troende att slaveri är fel, man ska inte slå sina barn och inte sälja sina barn till sexhandel. Att stena otrogna till döds är heller inget en troende i Sverige skulle göra. Trots detta är allt detta guds ord. Gud har proklamerat för detta. Detta är godkända och ibland bra saker att göra. Så vad gör då en rationell troende när man bemöts med dessa saker från sin heliga skrift? Lämnar tron? Förfärar sig? Nej, inget av det. Man bara säger att det är mytologiska sagor och tolkningar som inte längre gäller. Man ska helt enkelt inte ta det på allvar idag. Det var guds ord då, inte idag. Man kan då fråga sig om det står fritt för varje individ att plocka och ändra för att anpassa kristendomen till sina egna värderingar så att man kan kalla sig kristen. Vad är kristendomen då? Sen kan man ju fråga sig om det inte är höjden av högmod att påstå sig veta att gud inte alls menar det som står i stycke ett om t ex slaveri men stenhårt menar det som står i styckte två om t ex att man ska behandla sin nästa som man vill bli behandlad själv. Sanningen är enkel. Det är bara så att stycke två är en bra sak. Stycke ett är en dålig sak. Dom vet detta även om det kommer från gud. Således tar dom bara bort det eller gör en omtolkning. Enkelt va?

Det är det jag menar med att svenska kristna är naiva. Man vill ha kakan men ändå äta kakan. Kalla sig kristen men egentligen inte tro på mer än hälften. I Sverige har tro och gud blivit något var och en får göra vad man vill med. "För mig är gud" är nog den vanligaste kommentaren man får från en kristen i Sverige. Gud är inte vad någon vill gud ska vara. Gud kan bara vara det han säger sig ha sagt. Inget annat. Och det gud sagt är att han är rasist, sexist och rent ut sagt grym. Och en sådan gud kommer iallafall inte jag att dyrka.

Kommentarer
Postat av: Elias

Grymt bra skrivet. Och sant är det också. But, the truth may hurt. Keep it up!

2008-02-04 @ 20:57:33
Postat av: Staffan

Tror du gör det lite enkelt för dig när du drar en hel kristenhet över en kam och kallar den naiv.

För mig är det inga problem att foga in evolutionen med en Gudstro. Bibeln är ingen vetnskapsbok, den säger att Gud skapat världen. För mig så är det så att vetenskapen visar hur det gått. Evolution för mig är att Gud styrt den.

Allt måste tolkas med ett kulturellt filter. Världen idag är totalt olik den som fanns för 2000 år sedan. För mig är i alla fall summan av Guds ord kärlek.

2008-02-19 @ 00:36:58
Postat av: Staffan

Jag sa inte att hela kristendomen var naiv. Jag sa att svenska kristna var naiva. Vilket också du ger prov på att vara i ditt inlägg.

För att t ex få evolutionen in i din kristna tro måste du "göra om/tolka om" bibeln så att det funkar. Dvs, du väljer ut en del, i detta fall genesis, att inte tolka bokstavligt. Däremot tolkar du andra delar bokstavligt. Säkert saker som att man ska vara snäll mot sin nästa osv.

Världen är kanske olik. Men är Gud det? Att vi idag har en annorlunda Gud än för 1000 år sedan är för mig bara bevis på en sak. "God is manmade".

Och visst, Bibeln är ingen vetenskapsbok. Men det är heller inget moraliskträttesnöre. Så vad blir kvar egentligen? Inget annat än väl valda delar som människan själv väljer ut för att dom låter bra. Gud blir då inget annat än det enskilda kristna vill ha honom till så att den enskilde kristna personen kan fortsätta vara kristen. Detta min vän, är naivt!

2008-02-22 @ 13:16:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0