Vad är bra för dig på riktigt?

En död blogg får liv. Varför detta? Kanske du frågar dig. Svaret är enkelt. People need to be informed.
När man hör och ser den politiska debatten i Sverige är saker rätt tydligt. Folk håller på varsitt lag. Alliansen eller de rödgröna. Alliansanhängarna gillar allt dom säger och hatar allt från motståndaren och samma sak åt andra hållet. Jag skulle kunna få folk såga politiska förslag genom att bara vända på avsändaren. Så illa är det i landet Sverige.
När man hör anhängare till moderater, folkpartister eller andra verklighetsfrånvända (ursäkta uttrycket, men sorry, det är sant) så är det lätt att höra vad åsikterna kommer ifrån. De är iallafall inte deras egna. Istället rapar de upp citat de läst från svenskt näringsliv, DN eller  diverse Timbrostödda studier. "Fack är bara värdelösa kommunaltanter", "Sossarna vill bara ge bidrag, inte skapa arbete", "ungdomar får mer jobb om lönerna sänks" osv osv. Det är sånt man får höra. Om man ens får höra det. Väldigt många högermänniskor är höger för att de är födda på viss plats och där man lär sig hata sossar med modersmjölken.
Och det hela är väldigt konstigt men tanke på att allt vi idag tar för givet och som är rättigheter vi alla älskar (föräldraledighet, betald semester, kvinnlig rösträtt) är saker vi fått, just det, från vänstern med hårt motstånd från högern. Låt inte PR-Byrån moderaterna lura er. De har inte gett er ett skit. Låt vara att de bytt inställning i många frågor. Men de företräder inte er. Tro inte det är en slump att TV4 får utökad reklamrätt precis innan ett val eller att sjukhus säljs ut till rika kapitalister från andra sidan jorden. Allt handlar om bidrag. Bonnier ger miljoner till moderaterna och därför får de som de vill. Svårare är det inte. Och var tror du din röst hamnar då?
Så när du hör företrädare säga att handels krav inför löneförhandlingarna riskerar inflation och färre jobbtillfällen så ska du skratta och dra bort mattan från dom. Löneläget för vanliga arbetare i Sverige hotar ingen. Det enda högre löner hotar är minskad vinst till ägarna. Men den sanningen får du inte höra för den ger varken röster eller stöd.
Men högre vinster ger ju jobb kanske du säger nu? Du kanske även lägger till att höga vinster ökar investeringarna och därmed ger ökad nytta till hela samhället? Min vän, du har lyssnat för mycket på moderater och svenskt näringsliv. Och troligen läst lite för mycket DN. För är här sanningen. Mellan åren 2003 och 2010 gjorde svenskt näringsliv bruttovinster på 8230 miljarder kronor. Av det investerades 2986 miljarder. Om du tror att ytterliggare nån miljard inneburit fler jobb eller investeringar så är det en åsikt som går tvärtemot verkligheten. Det är inte pengar som saknas. Det är viljan att fördela som inte finns. Mer vill ha mer. Inte underligt att 1% av världens befolkning äger 40,1% av allt. Girighet belönas.
När man dessutom får höra att alla andra ska få lägre löner för samhällets skull är det så man baxnar. Som om ett land kan spara sig rikt. När länder går på knäna får man höra att lönerna måste sänkas, de offentliga investeringarna minska och dina rättigheter försvinna. Det sägs om Grekland idag, Spanien imorgon och även snart här i Sverige. Men gå inte på den lögnen. Om så var fallet så kan man ju undra varför de nordiska länderna med nästan dubbelt så höga löner i syd europa går så mycket bättre. Svaret stavas storskalighet och bättre produktivitet. Vi skapar helt enkelt mer med mindre.
Och så är det här med pensionerna. Lotteriet som vi alla tvingas delta i. Där alla luras tro att om du bara väljer rätt så kan du bli en rik pensionär. Och skulle du inte bli det är det ditt eget fel. Enkel borgerlig matematik. Men så enkelt är det inte. Folk verkar tro att pensionsparande innebär att du avsätter en summa pengar som under åren samlas på hög och som väntar där på dig när du pensioneras redo att användas. Så funkar det nämligen inte. Långt ifrån. Pensionen idag betalas av de som arbetar idag. Pensionen imorgon betalas av de som arbetar då. Pension betalas av skatt. Fördelning från de som arbetar till de som inte kan göra det själva. Ett rikt samhället har råd med rika pensionärer. Det gäller bara att förstå det handlar om fördelning.
Så vad är bra för dig på riktigt? Jag tycker det är en fråga du bör fråga dig själv.


RSS 2.0