Värdering av källor - Konspirationsfolkets svaga sida

Att man ska kolla källan ses som en självklarhet för dom flesta. Och ju mer ett påstående går emot det vi tar för självklart, desto mer bör vi kolla källan. Synsättet att ju mer extraordniärt ett påstående är desto mer extraordinär bevisning krävs är ett synsätt som vi använder oss av dagligen, ofta utan att tänka på det. Säger din polare att han köp en blå bil så tror du på det utan förbehåll då det inte är nåt konstigt. Säger han däremot att han köpt en bil som kan flyga så vill du nog se det innan du köper det. Precis så bör vi förhålla oss till allt vi hör kring 9/11, vaccin eller vad det nu kan vara. Dessutom får vi inte glömma att det är den som påstår att en konspiration försigår som har bevisbördan på sig.

Vad skiljer då konspirationsfolket mot oss vanliga? Det är framförallt par saker jag vill peka på.

1) De påstår rakt av att de vet något vi andra inte vet. Det är deras högre och bättre vetande som gör att de tror på det de tror. Vi andra är bara naiva sovande medborgare.

2) Misstänksamheten mot auktoriteter som myndigheter, nationer och vetenskapliga etablissemanget förändrar synen på vad som är en bra källa. Information från auktoriteter tas inte för sanning utan som försök att vilseleda befolkningen.

3) Personer som offentligt går emot auktoriteterna och som påstår de har sanningen blir idoliserade och framställda som experter inom sanningsrörelsen. Dessa personer tar över rollen som bra källor.

4)
Övervärdering av extraordinära påståenden utan konkret bevisning blir mer regel än undantag när man under lång tids insnöing på konspirationer slutar kolla upp det som bekräftar ens världsbild. En världsbild som i sin tur bygger på vad dessa idoliserade personer säger.

5) Bloggar, artiklar av lekmän och uttalanden av kändisar väger lika tungt som tunga studier och undersökningar sålänge dessa smörjer den egna världsbilden. Ingen förmåga att värdera källor korrekt finns kvar utan vaken.se ses som lika stark källa som sciencebasedmedicine.org. Känslokopplingen till sina åsikter är vid det här laget stark och inte sällan tar man det personligt om någon ifrågesätter det man påstår.

Det finns självklart fler saker som skiljer de som tror på konspirationer och de som inte gör det men detta är iallafall några punkter jag tycker mig ha noterat. Dessa saker får ju såklart konsekvenser för beteenden. Man går inte in på vårdguiden för att få råd utan man lyssnar hellre på David Icke vilken i sin tur om för många gör det kan ge konsekvenser för samhället i stort. Det kan ju ses som rätt harmlöst att tro judarna och NWO ligger bakom allt eller att USA aldrig varit på månen och det är det väl också om man tar varje sak för sig. Men om för många går omkring med okunskap om vad som är vetenskap, hur man värderar källor och hur man kommer fram till slutsatser så är iallafall jag rädd att fördumningen av samhället kan kosta. Inte bara pengar, utan också liv.

Kommentarer
Postat av: mamma

Riktigt bra skrivet!

2009-11-06 @ 18:26:49
URL: http://surbulletanten.blogg.se/
Postat av: SAM

Bra skrivet!



MEN, jag håller inte med om att det du skriver är vad som skiljer "konspirationsfolket" mot "oss vanliga".



Jag vill påstå att det gäller många på alla möjliga fronter. Så fort människan känner sig vara delaktig i en grupp börjar de bristen på källritik visa sig.

Sedan finns rädslan att överhuvudtaget ifrågasätta, speciellt om pengar, karriär eller status står på spel. Det är fel att ha fel...



"Konspirationsfolket" har iaf tagit ett steg i källkritik gällande t.ex. 9/11 genom att inte köpa USA's bristfälliga rapporter.

2009-12-07 @ 16:20:21
Postat av: David

SAM:



Visst är det så att förmågan att värdera källor är bristfällig på många fronter, dock så ser jag inte att deras tendens till att inte köpa USA rapporter som bevis på att de har bra förmåga att värdera källor. Det är mer bevis på att de är emot allt som kallas "officiella rapporter" per automatik - oavsett fråga.

2009-12-09 @ 13:05:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0