Vaken.se? "Sanningsrörelse"? Mer besatt jakt på bekräftelse av sin egen världsbild.

fff "Dokumentär" om konspirationsteorier kring 9/11 sändes ikväll på Kalla Fakta där svenska vaken.se fick stort utrymme. Eftersom dessa trosföljare tar all publicitet på att de är sanningen på spåren och att det dessutom troligen leder till ökat nättrafik till deras hemsida så tog förnuftet en smäll ikväll. Det är nämligen inte sanning de är ute efter.

Som alla sekter så livnär dom sig på bara se det som bekräftar deras åsikter samtidigt som de lojalt bortser från allt som talar emot. De är så känslomässigt kopplade till sina teorier och åsikter att de inte sällan tar det personligt om folk ifrågesätter dom. De idoliserar de som är deras förgrundsfigurer och de saknar totalt förmågan till både källkritik och att undersöka sanningshalten i det som sägs. Istället fungerar de så att de köper allt som sägs och som låter "rimligt" i deras öron och det som är "rimligt" är det som bekräftar deras världbild. Svårare är det inte och det är det mitt motstånd mot dom handlar om. 

De allra flesta är lekmän. Det spelar ingen roll om det handlar om sprängteknik eller kemiska reaktioner. Därför är det väldigt lätt att övertyga människor som vare sig kollar upp faktan stämmer eller som har förmåga till källkritik. Speciellt inte om de tycker det är roligare att tro på "nåt" än att bara förlita sig på officiella förklaringarna. Säger en av deras idoler inom deras världsbildstro "WTC7 rasade utan att ens ha träffats av nåt och därför är det en kontrollerad sprängning" så tror man på det. Spelar ingen roll att man på fem minuter egen research kan hitta mer trovärdiga förklaringar. De gör nämligen aldrig den researchen.

Kan man då övertyga en "sanningssökare"? Nej, det kan man inte. Det är det som är problemet med att ha teorier som man har starka känslomässiga band till in stället för logiska. Man byter gärna inte ut dom. Dessa människor tror på allt som inte är det officiella. Det spelar ingen roll om det är 9/11, vaccin eller månlandningen. Men jag ska göra ett försök. Här kommer några youtubefilmer som debunkar det mesta dom säger.


Kommentarer
Postat av: Bra där

Bra där! Du lyckades precis belysa vad Vaken.se INTE står för. Hade du gjort din läxa hade du sett att huvudkonceptet med Vaken.se är att vara kritisk till ALL information, och kanske framför allt den som kommer ut i media.Visst finns det folk som sväljer alla konspirationsteorier, och de är inte trovärdiga. Därmed inte sagt att alla som inte litar på mainstream-media är naiva sektmedlemmar.Vaken.se försöker inte mata folk med lögner, tvärtom. De belyser på många ställen (läs bara introduktionen till hemsidan) vikten av att alla är källkritiska, efterforskar på egen hand, och drar sin egen slutsats.Förmodar att du inte vill visa den här kommentaren, men bevisa mig gärna fel. Det viktiga är inte att lita på konspirationsteorier, det är att ifrågasätta all information, och inte ta något för givet.2010-05-05 @ 14:26:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0