Media skriver det som säljer - inte det som är santBilden är lite hård - och missvisande - men ändå nära sanningen. Även om det gäller överallt och inte bara i Sverige. Svensk media är fake. Det gamla journalistiska värdet att bevaka makten och skriva sanningen gäller inte längre. Idag gäller det vända kappan efter vinden. Ta reda vart vinden blåser och skriv det som säljer. Inte det som är sant. Om det är sant är bara en bonus. Kring löpsedlarna om svininfluensan ses flera exempel på detta.

Först skrevs det mil om hur farlig sjukdomen är. Sedan upptäckte dom att många var (inkorrekt) inne på vaccinets alla påstådda faror och då skrev dom om det. Och nu har media upptäckt att folk som vill ha vaccin inte alltid får det i tid pga brist och då skriver dom om faran med det. Dvs, man skriver det de tror läsarna själva redan är inne på och som därför kan sälja.

Men man borde inte bli överraskad. Hur ofta får inte sharlataner löpsedlar och artiklar med diverse påståenden utan att media granskar det? Artiklar om alternativmedicin, new age och pseudovetenskap publiceras och ges utrymme utan att artikeln eller påståendena bemöts. Visst. Ibland publiceras vetenskapliga rön men även då helt utan kommentarer eller bemötanden. Kan man ens ta svensk media med Aftonbladet och Expressen på allvar? Nej, jag rekommenderar alla som vill bli pålästa inom ett ämne att hålla sig borta från svensk media. Du får mer information från en vanlig youtube film - om du sorterar rätt.

Förvrigt noterade jag SVT debatt i förra veckan som handlade om "fallet Louise" där tydligen barn och familjer med problem tas upp och det fick flera att gå till attack mot SVT för att lämna ut barn i offentligheten. De bakom programmet försökte försvara sig med att inga studier visat att barn får framtida problem eller men av detta men det hjälpte liksom inte. Svaret blev bara "att det är ju sunt förnuft att förstå att barn inte mår bra av att visa sina problem i TV". Kanske inte men att hänvisa till sunt förnuft när bekräftade studier saknas känns sisådär. Och återigen är det viktiga inte det som är sant - utan det som känns bra. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0