På spaning efter förnuftet!

fff

Vad är det med människor nu för tiden? Det tar ungefär två sekunder googling för att förstå att det sunda förnuftet är på nedgång och trams på uppgång. Folk tror på vad som helst bara svaren är det de vill höra. Så länge det inte är vetenskapligt bevisat vill säga, då blir de helt plötsligt skeptiska. Förvirrande? Något.

Det finns en stark mytbildning där ute bland lekmän och wannabee professorer att vetenskap och dess metoder inte är något att lita på. Sök dig till österländska eller antika läror istället tycks devisen vara. Att dessa läror aldrig har klarat nogrannare undersökningar om dess verkan tycks inte spela någon roll sålänge anekdot bevisen väger tyngre än all samlad expertis.

När man befinner sig i en diskussion med en "troende" som hävdar alltifrån att astroligi fungerar till att Homeopati visst är fungerande medicin får man alltid höra samma argument. "Vetenskapen har haft fel förrut", "Man kan inte bevisa allt", "Det handlar om att vara öppen för det nya" och klassikern "Många av genierna idag skrattade folk åt innan de visade att de hade rätt". De som säger detta eller liknande saker har absolut noll koll och missförstått hela grejjen.

Vetenskap är ingen samling kunskap, utan en samling m e t o d e r. Dessa metoder skiljer skoningslöst bort icke fungerande teser från det som fungerar. Gamla teorier byts ut mot nya bättre teorier i takt med att evidensen förändras. Det är detta som är dess styrka, inte dess svaghet, som många new-age kramare tycks tro. Och visst, det är sant att man inte kan bevisa allt, men detta betyder inte att man ska tro på allt som vetenskapen redan visat inte fungerar!

Och ja. Många skrattade åt Columbus, Einstein och bröderna Wright. Men även om det skrattats åt genier betyder inte det att alla det skrattas åt är genier. Det skrattas även till clownen bozo, som Karl Sagan klyftigt formulerade det.

Men man kan ta sig för pannan för mindre. Det finns så många puckon där ute att det egentligen är lönlöst att jaga det sunda förnuftet. Besök ett forum på nätet och man upptäcker det rätt snart. Att argumentera mot någon som redan bestämt sig att Homeopati fungerar mot herpes, stress och sömnproblem är som att prata med en vägg. Inget går in. Där sitter alltså en människa som på fullt allvar hävdar att en enda molekyl av något ämne utspätt med vatten, och då pratar jag inte om utspätt med 3dl vatten utan mer 10 upphöjt till 32. Dvs, en del "verksamt" ämne per 10 upphöjt till 32 delar vatten. Det är som en droppe i stilla havet ungefär. Och detta ska sen ge effekt? Är jag ensam om att bli förundrad över dumheten i det resonemanget? Samma person föraktar sen det som faktiskt visat att det fungerar. Det är inte ens komiskt, det är tragiskt.

Nä, jag får nog fortsätta min spaning efter förnuftet.

Blogglista.se

Kommentarer
Postat av: Anonym

Har du läst vetenskapsfilosofi?

2008-11-13 @ 19:31:42
URL: http://filosofen.blogspot.com
Postat av: Tankar ur ett intellekt

Nja, beror hur man ser det. Jag har inte läst vetenskapsfilosofi som enskilt ämne, men jag har läst filosofi och där har det ingått till viss del.

2008-11-13 @ 20:19:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0